Thursday 22 March 2012

Best Places to Live 2012 by Money Sense..!!


Money Sense dergisi 2012 senesi icin yapmis oldugu arastirmada Kanada'nin en yasanir sehirlerini belirlemis. Makaleyi buradan okuyabilirsiniz.

Bu arastirma toplam 190 sehir icin yapilmis ve 11 degisik faktor goz onunde tutulmus. Bu faktorler ev ile isyerinizin yakinligi (ise yuruyerek ve bisikletle gidebilmek), ev fiyatlarinin uygunlugu, hane halki basina dusen gelir, ihtiyari gelir, yeni araba alim gucu, nufus artisi, suc oraninin dusuklugu, 1000 kisiye dusen doktor sayisi, iklim kosullari, issizlik orani ve kulturel aktiviteler olarak belirtilmis.

Buna gore 11 faktorun ortalamasina bakildiginda 2012 senesi icin en yasanilir 10 sehir su sekilde siralaniyor:

1- Ottawa, Ontario
2- Burlington, Ontario
3- Kingston, Ontario
4- Halifax, Nova Scotia
5- Regina,Saskatchewan
6- Brandon, Manitoba
7- Fredericton, New Brunswick
8- Edmonton, Alberta
9- Red Deer, Alberta
10- Winnipeg, Manitoba

Siralamada Mississauga 54. sirada, Kanada'nin en buyuk 3 sehri olan Toronto 47., Vancouver 56., Montreal ise 149. sirada yer aliyorlar. Mississauga'nin ilk 50'ye girememesinin sebepleri ev ile isyeri arasinda olan uzaklik, ev fiyatlarinin pahalli olmasi ve issizlik oraninin yuksek olmasi olarak gozukuyor. Mississauga icin olan olumlu yonler ise iklim sartlarinin guzelligi bakimindan 190 sehir icinde besinci olmasi ve suc oraninin dusuklugu acisindan ilk yirmi sehirden biri olmasi.

Bilhassa cocuklu aileler icin son derece uygun bir yerlesim merkezi olan Mississauga'nin yerinin trafik, toplu tasima, alisveris, sosyal hizmetler, belediye hizmetleri, gibi baska faktorler goz onune alindiginda daha yukarlarda olacagi asikar. Bu sekilde yapilan arastirmalarda buyuk sehirlerin bilhassa alt siralarda gosterilecegi tarzda faktorlerin dusunuldugune inaniyorum. Montreal gibi cok guzel ve yasanilir bir sehrin bu siralama icinde 190 sehir icinde 149. gelmesi inandiriciliktan son derece uzak. Aralarinda Mississauga ile cok fark bulunmamasina ragmen Burlington'un genel siralamada ikinci gelmesi de insani oldukca sasirtiyor.

Bu tip arastirmalarin ve dergi yazilarinin esas amaci ise surekli disardan goc alan Kanada'nin 3 buyuk sehir disinda olan yerleri cazip gosterip goc akimini ulke geneline yaymak oldugunu artik herkes biliyor. Son senelerde Manitoba ve Nova Scoatia'nin kendilerine ozgu gocmenlik nomine programlarini ortaya cikarmalari ve gelecek gocmenleri kendi eyaletlerine cekmeleri de buna baska bir ornek.

MoneySense'in yaptigi bu arastirma Kanada'lilari da oldukca sasirtmisa benziyor, Yahoo'daki yorumlar ve Toronto Star'daki okuyucu goruslerine bakildiginda bunu daha net olarak gorebiliyoruz.

Sevgi ve saygilarimla,

Selim Y.
Mimar, Kentsel Tasarimci


No comments: