Wednesday 28 March 2012

THY Istanbul - Toronto Ucuslari Notlarim



THY'nin 11 Temmuz 2009'da Toronto'ya yaptigi ilk ucus Kanada yasayan Turkler icin muthis bir haberdi. Bundan sonra Kanada ile Turkiye arasinda aktarmasiz ucus keyfini yasayacak, toplamda 20 saati bulan aktarmali ve pahalli seferlere son verecektik.  Ilk ucustan sonra aradan gecen 2,5 sene icersinde Toronto'dan Istanbul'a ve Istanbul'dan Toronto'ya yirmiden fazla uctum. Bu ucuslarda Turk Hava Yollarinin ekonomi, comfort ve business class'ini deneme sansi buldum. Goruslerimi baskalarina da yardimci olur dusuncesi ile burada paylasmak istedim.

Daha oncesinde Turkiye'ye gitmek icin Amerika ve Avrupa aktarmali uctugumuz icin simdi direkt THY seferinin olmasi hayatimizi inanilmaz derecede kolaylastirdi. Amerikan gumrugune girmeden, Avrupa havameydanlarinda sorgu suale maruz kalmadan, her turlu rahatlik ve konfor icinde seyahat etmek inanilmaz bir mutluluk.  THY'nin hizmet anlayisinin ust duzeyde olmasi sadece Turk'leri degil diger ulke vatandaslarini da sasirtmis durumda.



Ucus deneyimlerine gecmeden onemli bir tavsiyede bulunmak istiyorum. Turkiye Kanada ucuslari THY'nin en uzak rotalarindan bir tanesi ve bu ucuslarda dikkat ettigim sey cogu yolcunun Turk Hava Yollarinin Miles & Smiles programindan ve kartindan haberdar olmayisi. Bu programin size ucretsiz verdigi mil karti ile THY ile yapmis oldugunuz ucuslarin hava milleri sizin hesabinizda toplaniyor. Bunun sonunda da ucretsiz ucak bileti veya ucak icersinde sinif degisikligi hakki kazanmis oluyorsunuz. Toronto- Istanbul arasi ucan bir yolcu tek ucus icin 5115 mil kazaniyor, kaba bir hesap ile 5 kere gidis-donus yapan yolcu icin bu bir Kanada- Turkiye arasi bedava gidis donus bileti demek.

Miles & Smiles programinin kendi icinde classic, classic plus, elite ve elite plus seklinde kategorileri de mevcut. Topladiginiz mil ile orantili olarak sadece bedava bilet hakki kazanmiyor ayni zamanda kartin ozelligine gore THY'nin check-in ve lounge kullanimi gibi degisik hizmetlerinden de faydalaniyorsunuz. Yine millerinizle Ekonomi biletinizi Business'e cevirmek baska bir avantaj.

Eger THY'yi sik kullanan bir kisi iseniz ve Miles & Smiles'dan su ana kadar haberiniz olmadi ise, bir an once kendiniz ve aile bireyleriniz icin Miles & Smiles online basvuru linkinden ucretsiz olarak uye olabilir ve son 1 seneye kadar uctugunuz ucuslarin millerini ekleyebilirsiniz.

Ucus deneyimlerine gelince:

Oncelikle bilet aldiginiz yer onemli. Su ana kadar hem Turkiye, hem de Ontario'daki cesitli acentalardan bilet alan birisi olarak THY icin en iyi bilet fiyatini bulabileceginiz yer olarak THY'nin kendi Web Sitesini size tavsiye ederim.


THY'nin web sitesinden kendinize ait bir kredi karti ile cok rahat bir sekilde alisveris yapip online e-biletinizi kendi printer'inizdan yazdirabilir veya e-mail olarak isteyebilirsiniz. Bunun icin butun islemler asagidaki linkten yapilabilir:


THY'nin e-mail bultenlerine uye oldugunuzda veya twitter hesabini takip ettiginizde gelecek aylara ilgili promosyon ve ucuz bilet imkanlarina daha kolay ulasabilirsiniz.

Kanada'dan Turkiye'ye olan ucusun ilk ayagi Toronto- Istanbul seferi olup Turkiye icinde gideceginiz sehre gore ic hat aktarmanizi Istanbul'da yapabilirsiniz. Ayni sekilde Turkiye'den gelip Kanada icinde Toronto harici bir sehire gitmek istiyorsaniz aktarmaniz sorunsuz bir sekilde Pearson Havameydaninda yapilacaktir.

Toronto- Istanbul ucusunun saati gece 11.55 oldugu icin gun kaybetmiyorsunuz, ayni zamanda bu saat dilimnde ucmak size ucak icinde rahat uyuma imkani taniyor. Eger Elite ve ElitePlus card sahibi iseniz Business Check-in de islemlerinizi yaptirabilir, THY'nin Star Alliance partneri olan Air Canada lounge'ta misafir edilebilirsiniz. Turkiye'ye iniste priority kapilarini kullanip bagajinizi erken alabilirsiniz.

Istanbul -Toronto ucusu ise ogle saatinde oldugu icin Istanbul trafigini goze alip yola cikmakta yarar var. Istanbul'daki guvenlik kontrolleri Kanada'dan daha siki bir sekilde yapiliyor. Kanada hukumeti gorevlilerinin bizzat ucak kapisina gelip pasaport ve vize kontrolleri yaptiklarina sahit oldum, ayni uygulamanin benzeri Toronto girisinde de zaman zaman uygulaniyor.

THY'nin ekonomi, comfort ve business siniflarinda ucmus biri olarak, THY'nin comfort sinifinda ucmayi pek tavsiye etmiyorum. Fazla bir ozelligi olmayan comfort class'ta koltuk aralari genis tutulmus diye ekonominin %25 daha fazla fiyat vermek bana pek mantikli gelmiyor. Gercekten keyifli ve konforlu bir sekilde ucaksaniz o zaman Comfort yerine Business tercih edin derim. Elite kart sahibi iseniz gereken mil karsiligi ekonomi biletinizi business olarak upgrade edebilirsiniz. THY'nin yemek menusu, icecek ve ikramlari gercekten bir cok hava yoluna oranla cok daha iyi ve kaliteli. Onunuzdeki interaktif ekran sayesinde istediginiz muzigi dinleyebiliyor, filmi secebiliyorsunuz. Cocuklar icin ayri menuler ve oyunlar da cabasi.

THY Kanada ucuslari filosuna yeni kattigi Boeing 777-300 serisi ile yapiyor. Maximum 386 yolcu kapasiteli bu ucaklarda en onde Business, arkasinda Comfort ve Iki Adet Ekonomi salonu mevcut. Bu ucaklarin ucak ici koltuk semasini da yaziya ekliyorum. 10 saati askin bir ucus yapacaginiz icin yolculuk edeceginiz koltugu ve salonu gormekte fayda var.

Kazasiz ve rotarsiz ucuslar sizlerin olsun.




No comments: