Tuesday 6 March 2012

Mississauga'ya Yeni Gelenlere Rehber


Mississuga'ya Hosgeldiniz
Kanada'ya ayak basan gocmen veya ulke icinde yer degistiren ve Kanada'da yasal oturuma sahip bir kisi iseniz ve bundan sonra Mississauga'da yasamaya karar verdiyseniz oncelikle bir takim islemleri tamamlamak ve bunun icinde gerekli basvurulari yerine getirmeniz gerekmektedir. Yapmaniz gereken islere kolaylik getirmesi acisindan asagidaki bilgilerin size yararli olacagini umuyoruz:

  • SIN (Social Insurance Number) basvurusu:
Social Insurance Number (SIN) Card
Kanada'da calismaya baslamadan once SIN karti alamniz gerekmektedir. Sadece calismak icin degil banka hesabi acarken, kredi basvurusunda bulunurken ve ev kiralarken 9 basamakli SIN numaraniz tarafinizdan istenecektir. SIN ile ilgili detayli bilgiyi asagidaki linkten bulabilirsiniz:


  • Ontario Surucu Ehliyeti Basvurusu:
Ontario Eyaleti Surucu Belgesi
     Uzerinde adres ve detayli sahsi bilgileriniz de yazdigi icin ehliyetiniz sadece arac kullanmak icin degil, butun rutin islemlerde kimlik olarak kullanilmaktadir. Surucu ehliyetlerinden G tipi olanlar otomobil icin, M tipi olanlar motosiklet icindir. Ehliyetinizi alamadiginiz taktirde resimli kimlik yerine gecen Ontario Photo Card 'a basvuruda bulunabilirsiniz. Ehliyet basvurulari ve sinavlar icin detayli bilgileri icin: 

    • OHIP Saglik Sigortasi (Ontario Health Insurance Plan)
    Ontario Eyaleti Saglik Sigortasi Karti (OHIP)
    Eger surekli olarak Mississauga'da yasamaya karar verdiyseniz Ontario eyaletinin oturma izni olan kisilere verdigi OHIP saglik sigortasindan yararlanabilirsiniz. Bunun icin gerekli sartlar Kanada'da oturum sahibi olmak ve yasadigi eyaleti Ontario olarak belirlemektir. OHIP kartina ilk defa basvuruyorsaniz kabul edilmeniz ilk 3 ay sonunda olacaktir. Detayli bilgiye linkten ulasabilirsiniz:


    OHIP kartinin yaninda bir de Aile Doktorunuzun (Family Pysician) olmasi gerekir. Adresinize en yakin olan doktoru http://www.cpso.on.ca/docsearch/ linkinden bulabilirsiniz.

    Bu islemleri sahsen tamamladiktan sonra ev bulma, is arama, egitim, staj, cocuklarinizin egitimi ve diger ihtiyaclari, legal konular, dil ogrenme konularinda Mississauga sinirlari icinde yer alan asagida linklerini verdigimiz kar amaci gutmeyen kuruluslar da sizin icin yararli olabilirler:

    Newcomer Information Centre for Education and Training

    Peel & Halton Newcomer Organizations Network 

    Immigration Peel - A Resource for Newcomers

    Peel Career Assessment Services

    Settlement.org Peel Region 

    No comments: